Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

Parkőrségi járőrautók a környezetvédelem jegyében

A Parkőrség egyik járőrgépkocsija

A Ferencvárosi Parkőrség immáron több mint egy éve használ bioetanollal (E85) működő járőrautókat. A Parkőrséget működtető cég környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok alapján szereltette be a gépkocsikba. A járőrszolgálatot ellátó, felmatricázott gépjárművek azóta kizárólag bioetanolt (E85) tankolnak.

 

A számítások szerint a beszerelt átalakító kb. 3 hónap alatt meg is térült, azóta az olcsóbb tankolási számlák miatt megtakarítást jelent.  A bioetanol környezetbarát, nem úgy, mint a benzin.  A kutaknál tankolható E85 üzemanyag 85% bioetanolt és 15% benzint tartalmaz. A bioetanol tulajdonképpen etil-alkoholból (etanolból) áll. Növények felhasználásával állítják elő, mely a benzinüzemű gépkocsikhoz kiváló adalék, illetve alkalmas a benzin teljes mértékű kiváltására is. A bioetanol alapanyaga általában magas cukortartalmú növény (például cukorrépa, cukornád). Lehet még olyan növény is, amelyet kémiai-biológiai reakciók sorozatával cukorrá lehet alakítani (például keményítőtartalmú növények: kukorica, búza, burgonya stb., vagy cellulóz tartalmú növények: fa, fűfélék, gabonaszárak, szalma).A  bioetanol mint bioüzemanyag, elvileg semleges hatású az üvegház-hatásra. A másik előnye, hogy bioetanol nyersanyagát ásványkincsekben szegény, mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani, így a kőolajban szegény országok – mint például Magyarország – importfüggősége csökkenthető, valamint a helyi munkaerő vonatkozásában is nagyobb mértékű foglalkoztatást jelenthet. A bioetanol előnye még az alkalmazásával elérhető nagyobb teljesítmény és persze nem utolsó sorban a megtakarítás.
 A környezettudatos cégek számára a rendkívül fontos, hogy működésük során a lehető legkevésbé terheljék és szennyezzék a környezetet. A benzinüzemű gépkocsik esetében ezért is jó döntés a bioetanol alkalmazása.
 

respond this post

ok