Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

Ferencváros parkjai

Ferenc Tér

Több közterületünk is egyetlen személyről kapta a nevét: I. Ferenc magyar királyról. Ő volt az, akitől sokat vártak a ferencvárosi polgárok (ezért keresztelték el a városrészt róla), aki a 18.

József Attila lakótelep

József Attila ltp

Ferencváros legnagyobb lakótelepének történelme még csak ötven éves, de az előtte lévő 130 évben sem hevert tarlón – sokféleképpen hasznosították ezt a Dunához közel fekvő, sík területet 1800-tól kezdve.

A hely történelme

Haller park

Mert ilyen névvel sokan éltek és élnek ma is. De ki lehetett az a Haller, akiről elnevezték Ferencváros évszázados hírű utcáját és piacát – mai legnagyobb parkját.

Nehru part

Nehru part

Sokan szeretünk a belső-ferencvárosi Duna-parton sétálni, mert egy igen kellemes parkban tehetjük ezt. És ha figyelmesen is járunk, megláthatja a park nevét is egy kőoszlopocskán: Nehru Part. Hát ez meg mit jelenthet? Mi vagy ki az a Nehru? De hiába gondolkodunk rajta, valószínűleg sokunknak nem jut eszünk be semmi. Nem is csoda, a világ egy egészen más tájáról keveredik ide ez a név. 

Kerekerdő park

Középső-Ferencváros egyik legnagyobb parkját, játszóterét sokan még ma is Lenhossék parkként emlegetik, pedig évek óta viseli új nevét: Kerekerdő park. Ha hirtelen nem jutna eszünkbe, miről is szól ez a mese, idézzük fel gyorsan Dömdödömöt és Mikkamakkát! 

Salkaházi park

2007-ben az Önkormányzat úgy döntött, hogy az Örökimádás Templom mögött felépülő új parkot Boldog Salkaházi Sáráról nevezi el. Na de ki volt ő, miért avatták boldoggá, neveztek el róla alapítványt és díjat? Salkaházi Sára  volt a XX.  század egyik magyar vértanúja.

REMETE PARK ? EMLÉKEZÉS A LETŰNT IDŐKRE

Remete_park.jpg

A Remete park egy várostörténeti emlékről kapta nevét: a Sobieski János utcát 1933-ig Remete utcának hívták, ami a még korábbi Einsiedlergasse elnevezés tükörfordítása. De hogy került a néhai Középső-Ferencváros területére egy német utca?

Markusovszky park

Markusovszky Lajos szobra

Markusovszky Lajos doktor azok közé a XIX. századi hősök közé tartozik, akik valamikor igen fontos dolgokat tettek hazánkért, de emlékük elhomályosult, ma már leginkább csak utcatáblák őrzik. Pedig az 1848-49-es Forradalom és Szabadság kiemelkedő alakja és a kiegyezés utáni egészségügyi- és oktatási-fejlesztések kulcsembere volt.