Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

Miért kell foglalkozunk a veszélyes hulladékkal?

2cs.jpg

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a folyamatosan növekvő hulladék kezelése.  A fogyasztással együtt sajnos mind több szemét keletkezik, melyhez otthonunk is hozzájárul.  Becslések szerint a háztartásokból kikerülő hulladék 25-30 %-a veszélyes hulladék.

De mi is minősül veszélyes hulladéknak?

A veszélyes hulladék kifejezést sokan ismerik, a köztudatban ma már általánosan elterjedt módon használják. Ugyanakkor ma még sokan nem tudják, hogy mik is ezek az anyagok pontosan. Pedig lakásunk, közvetlen környezetünk is tele van ezekkel, A veszélyes hulladékok listáját a (102/1996. (VII. 12.) Kormányrendelet tartalmazza. Mindezekre különös gondot kellene fordítanunk, ugyanis ezek mind olyan anyagok, amelyek az élővilágra, az emberi életre és egészségre, a környezetünkre veszélyt jelentenek. Talán a legnagyobb mennyiségben elhasznált növényi olaj, ill. egyéb sütő-zsiradék keletkezik, de gondoljunk csak a lejárt szavatosságú gyógyszerekre, kozmetikumokra,, vagy a  már feleslegessé vált szárazelemekre, zsebtelepekre, akkumulátorokra. A ház körüli javítások, gépkocsi szerelés miatt sokszor keletkezik fáradt olaj, olajos rongy, olajos flakon és elhasznált fagyálló folyadék. A festékek nehézfémtartalmuk miatt veszélyesek. A vízzel hígítható festékek kevésbé károsítják a környezetet, mint oldószeres társaik, ezért inkább ezeket használjuk. A festékekben, lakkokban és ragasztókban található oldószerek szintén nagyon károsak az egészségre. Az üres, beszáradt festékes flakonokat, ecseteket is vigyük veszélyeshulladék-gyűjtőbe.
Talán kevesen gondolnánk, hogy az alacsony fogyasztásuk és hosszabb élettartamuk miatt egyre népszerűbb energiatakarékos és halogén izzók is veszélyes anyagnak minősülnek. Ennek oka, hogy mérgező anyagokat tartalmaznak. A fémhalogén-lámpákban lévő gáz/fémgőz elegy higany tartalmú, az belélegezve igen mérgező. A fémgőzök gerjesztésével állítja elő a fényt a kvarc vagy kerámiaelem a kisülőtestben. A kisülőtest nagy nyomású argont, higanygőzt, és különböző fém-halogenideket tartalmaz.
A nyomtatópatronok a festékanyag miatt jelentenek problémát, de ez nagyobbrészt a cégeket, irodákat érinti, akik kötelesek a náluk keletkező üres kazettákat veszélyes hulladék ártalmatlanításával foglakozó cégekhez juttatni. Azért jó, ha az otthoni nyomtatónk kiürült festékpatronját sem dobjuk a háztartási szemét közé, mindenféleképpen gondoskodjunk a szakszerű ártalmatlanításról.

Mihez kezdjünk a veszélyes hulladékokkal?

Ma már jogszabályok kötelezik a termelő cégeket, ami alapján nem csak a tevékenységük során keletkezett veszélyes hulladékokról kell megfelelően gondoskodniuk, hanem a legyártott termékeket is kötelesek használat után visszavenni, azok szakszerű ártalmatlanításáról gondoskodni. Gondoljunk csak a sok gumiabroncsra, TV készülékre, monitorra, stb.

De mit tehetünk mi, a saját környezetünkben?

Viszonylag nagy számban vannak az országban veszélyes hulladék kezeléssel, átvétellel foglakozó cégek. Ezek a lakosságtól is átveszik a veszélyes anyagokat, némi ellenszolgáltatás ellenében, mert az ilyen hulladékok ártalmatlanítása, újrahasznosítása nem kis költséggel jár. Több helyen a helyi önkormányzat átvállalja ezt a költséget, vagy a Ferencvárosi Önkormányzat május 15-i akciójához hasonló napokat szerveznek, amikor a lakosság bizonyos helyszíneken térítés nélkül megszabadulhat a háztartásukban keletkezett veszélyes hulladékoktól. A polgárok környezettudatosabb életvitele következtében az ilyen akciók is egyre népszerűbbek.
Néhány lehetőség, viszonylag egyszerű megoldás azért akkor is rendelkezésünkre áll, amikor nincsenek ingyenes leadást biztosító napok. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikákban átveszik, a fáradt olajat elvihetjük egy benzinkúthoz, a festékpatronok újra feltölthetőek. A megmaradt lakkot, festéket  adjuk oda olyanoknak, akik el tudják még használni.

Csak figyelemből igényel többet a környezettudatos életvitel. Tegyük meg azt a keveset, amit megtehetünk a magunk és gyermekeink érdekében!

GömbVillám