Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

Egynyári virágbemutató a József Attila-lakótelepen

2010virágosmagyaroért011

A József Attila-Lakótelep Városrészi Önkormányzata a „Virágos Magyarországért” pályázaton való részvétel keretében immár 17. alkalommal rendezte meg az egynyári virágbemutatót 2010. július 27-én.

 

  A virágbemutató területe a Gyáli úton kiépített virágágyásokkal bővült. Az új terület öntözése automata öntözőhálózattal történik. Az út mellé ültetett virágzó cserjék szűrik a Gyáli úti

gépkocsiforgalomból eredő szennyezett levegőt és az eddig jórészt gondozatlan területnek rendezett formát adnak. A lakótelep zöldterülete közel 61,5 hektár, az Aszódi úti lakótelepé megközelíti a 2,5 hektárt. Az itt élő lakosok száma mintegy 15 ezer fő. A meglévő zöld területek fenntartása és gondozása az itt élők érdekét szolgálja és segít abban, hogy a lakótelep élhetőbb, otthonosabb és nem utolsó sorban egészségesebb legyen. Az egynyári virágokat Dr. Kováts Zoltán nemesítő által biztosított vetőmagból a Boglár Virágkertészet Kft. dísznövénytermesztője, Calais Laetitia nevelte elő. A virágágyak terveit – ahogy az utóbbi években mindig - Komlósiné Hlatky Katalin készítette. A tervek alapján a FESZOFE Kft. és a Pannonpark Forest Kft. ültette el a növényeket, összesen 29 120 darabot.

A bemutató megnyitójára a már hagyományos Dési Huber utca és Ifjúmunkás utca kereszteződése melletti virágágyásoknál került sor. A bevezető szavakat Hidasi Gyula a RÖNK elnöke mondta.  A meghívottak között volt dr. Bálint György (Bálint gazda) és a nemrég elhunyt Dr. Kováts Zoltán felesége is. Szundi Éva kertészmérnök, a Virágos Magyarországért verseny zsűrijének tagja elmondta, hogy Dr. Kováts Zoltán nemzetközileg elismert fajtanemesítô, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének és a Magyar Tudományos Akadémia akadémiai díjának tulajdonosa, gyémántdiplomás kertészmérnök volt. Nem egy virágbemutatón a nemzetközi szakembereket is elkápráztatta. Emlékét az ágyások között egy szomorú japánakác ôrzi, amelyet a bemutatóra meghívott prominens vendégek ültettek a tiszteletére.

A lakosság öntevékeny virágosításának, a bejáratok, előkertek növénnyel történő díszítésének a lakótelepen nagy hagyománya van. Ehhez az önkormányzat biztosítja a növényeket. A „Föld napja” alkalmából 10. alkalommal meghirdetett pályázaton 13.000 db egynyári virágra és 3.500 db fagyal cserjére lehetett pályázni. Intézmények, lakóközösségek és lelkes lakók, összesen 205-en jelentkeztek, hogy a lakóhelyeik és intézményeik körül lévő közterületeken elültessék a növényeket, vállalva a folyamatos gondozásukat is. 2010 tavaszán 195 db fát ültettek részben a parkokba, részben pedig fasornak. Az újonnan elültetett fák „örökbefogadására” pályázatot írt ki a részönkormányzat, melynek során a jelentkező örökbefogadó lakók vállalták, hogy a fák gondozásába, öntözésébe besegítenek. Ebben az évben a Központi sportkertben átadásra került egy kültéri „Fitness-park”. Az új, modern edzőeszközök   az „idősebbek”, szülők és nagyszülők kulturált, szórakoztató mozgás- és edzéslehetőségeit is bővítik. A Napfény utcai körforgalom zöldszigetét is felújításra került a rózsatövek kiültetésével. A Szent Kereszt Plébánia a Részönkormányzattól kapott egynyári palánták kiültetésével igényes, nagyon szép virágágyat hozott létre, amely a szép épület előtt remekül érvényesül.
 

  GömbVillám     

 

 

 

 

reply this post

Oh, good topic about this good post. Could wish to say me how much time that would take? Just because I gonna accomplish the thesis paper or probably this would be much better to determine the dissertation. Thank you very much.